Fejléc
© KÖRZETI DIÁKSPORT BIZOTTSÁG MÓR, Számlaszám: OTP 11736044-20007085, Adószám: 18489695-1-07

„TAVASZVÁRÓ TALÁLKOZÓ CSÓKAKŐN”


A Magyar Testnevelő Tanárok Országos Egyesületének Fejér Megyei és Mór Városi Szervezete
2008. április 11-én megtartotta hagyományos tavaszváró találkozóját. Ilyenkor Csókakőn összegyűlnek Fejér megye, illetve Mór és környéke testnevelői, hogy megvitassák az év során felmerülő problémákat, az őket érdeklő kérdéseket. Vitaindítóként előadások hangzanak el a választott témákban. Ez évben két előadást hallgathattunk meg.

Az első előadó Pokrovenszky László iskolaigazgató és testnevelő volt, aki az iskolai testnevelés aktuális problémáiról fejtette ki véleményét. Itt szó esett az éppen aktuális új testnevelési módszerekről és szó esett az éppen aktuális közoktatási problémákról: egy olyan értékrendszer felállításáról, ami elfogadott és támogatott a diák, a tanár és a szülő körében is. Sajnos, amint hallottam, elég nehéz a mai világban megfelelni a testnevelőnek.Ezt a tényt a nemzeti alaptanterv sem könnyíti meg. Tudjuk, hogy a testnevelés feltételigényes tantárgy. Ahol rossz a sportudvar és/vagy nincs tornaterem, esetleg hiányos a szertárkészlet, ott a feltételek, és a kerettanterv viszonylatában tűnhet úgy, hogy a tantervi anyag és a követelmények maximálisak.

Ott ahol a feltételek jók, ebben a viszonylatrendszerben tűnhet alultervezettnek a kerettanterv. A tanulók viszonya a sporthoz, és hozzáállása az egészséges életmódhoz sajnos csak nehezíti a testnevelők feladatát. Pokrovenszky igazgató úr kitért még arra a sarkalatos pontra is, ami a továbbképzéseket illeti. Sajnos egyre kevesebb a lehetőség képzésekre, így az új mozgásformák megtanulása és így annak a továbbadása, ami igazán a testnevelő feladata, sajnos már egyre kisebb számban van.A megoldást csak abban látja, hogy a testnevelők hűen önmagukhoz és elveikhez továbbra is kitartóan és lelkesen végzik igen fontos, de egyben nehéz feladatukat. Mindezek ellenére örömmel láttam, hogy a móri gárda újabb tagokkal bővült és nagy létszámban jelentek meg Csókakőn.

Másodszor Dr. Abkarovics Gézát, sportsebészt hallhattuk, aki sportsérülésekről és azok megelőzéséről tartott előadást. Állítása szerint az egyre modernizálódó egészségügyben egyre hangsúlyosabb és komolyabb feladat a sérülések helyes gyógyítása, rehabilitációja. Térd és boka specialista révén fő témája a lábsérülések voltak. Elsőként a bokaszalagok problémájára tért ki. Igen fontosnak tartja a megadott sportághoz való cipők és helyes felszerelések választását, ami megelőzheti egy komolyabb sérülés kialakulását. Szó esett még térd problémákról, helyes bemelegítési formákról és a helyes vitamin ellátásról. Kiemelt téma volt a sérülések rehabilitációja. Igen hosszan beszélt erről, mert fontosnak találja a fokozott terhelést a gyógyulási szakaszban és a megadott életkor felett a helyes vitaminok szervezetbe juttatását.

Ezt követően a jelenlévők kérdéseire igyekezett kielégítő válaszokat adni.
Két előadás közt házigazdánk Molnár István, nyugalmazott testnevelő,a móri szervezet elnöke meghívott minket egy nagyon ízletes és ropogós házi lángosra, majd az előadások meghallgatása után részt vehettünk egy borkóstolóval egybe kötött vacsorán, ami a rendezők által készített, ízletes vadpörkölt volt.
Végeredményben, így kívülállóként, betekintést nyertem a testnevelők mindennapjaiba, problémáiba, és nem utolsó sorban, képet kaptam arról, hogy milyen nagyszerű munkát végeznek nehéz körülmények között is. Ezek után tovább erősödött bennem az a vágy, hogy szeretnék én is egyszer testnevelő lenni, s ehhez mindent meg is teszek.

Diós Bence

webszerk.hu